Zastosowanie ziół i ich właściwości

W obecnym czasie zioła mają szerokie zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce, czy gastronomii. Zdrowie jest warte szukania naturalnych sposobów na utrzymanie równowagi w organizmie. Zioła stosuje się je przy zabiegach zewnętrznych oraz wewnętrznych. Z powodzeniem stosowane sią w leczeniu najrozmaitszych chorób i dolegliwości. Są nieocenione w walce ze zmianami skórnymi, problemami z układem pokarmowym, moczowym oraz nerwowym. Tak dobroczynne działanie zawdzięczają zawartości cennych składników, z których warto wyróżnić garbniki, mające bakteriobójcze i przeciwzapalne działanie. W ziołach zawarte są również pektyny, związki śluzowe, oraz azuleny, które wykazują właściwości przeciwzapalne i chętnie stosuje się do kompresów na ciężkie rany. Najczęściej stosowane zioła w medycynie naturalnej to: czarny bez, jałowiec pospolity, głóg dwuszyjkowy, krwawnik pospolity, lipa, podbiał, dzika róża. Tymczasem w kuchni śmiało sięgamy po bazylię, koper włoskim miętę, majeranek, tymianek właściwy i szałwię. Wszystkie te dobroczynne właściwości sugerują, iż stosowanie ziół jest polecane. Nie zapominajmy więc, aby dosypywać gęsto zielonych przypraw w czasie codziennego gotowania.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)