Właściwości odżywcze soczewicy

Soczewica jest szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej, ale jej cenne właściwości odżywcze są powodem, dla którego powinna częściej pojawiać się w jadłospisie każdego człowieka. Przede wszystkim charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka, przez co jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Z tego względu jest ważnym elementem diety wegetariańskiej, przysłuży się także osobom dbającym o zdrowie i wykonujących na co dzień długotrwały wysiłek fizyczny. Ponadto to świetne źródło beta karotenu, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, witamin z grupy B oraz A i PP. Spożywanie soczewicy wpływa pozytywnie na funkcjonowanie nerek, śledziony, trzustki i żołądka, a obniżając poziom cholesterolu zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i chorób układu krwionośnego. Zawarty w niej błonnik reguluje też procesy trawienia i przemiany materii. Soczewica występuje w odmianach zielonej i czerwonej. Jest wykorzystywana do sporządzania sosów, zup, wchodzi w skład różnego rodzaju nadzień. Jej smak dobrze komponuje się z grzybami.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)