Sezon na truskawki

Zawsze z utęsknieniem czekamy na rozpoczęcie sezonu, kiedy pojawią się pierwsze wygrzane słońcem truskawki. Ale uwielbiamy je nie tylko za wyśmienity smak, ale również dostrzegamy wiele właściwości prozdrowotnych. Te niewielkie owoce są bogatym źródłem witaminy C (mają jej zdecydowanie więcej niż cytrusy!),E, A, a także witamin z grupy B. Zjadanie truskawek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób reumatycznych, schorzeniom dotykającym nerek oraz wątroby. Mają one także działanie moczopędne co przeciwdziała osadzaniu się kamieni nerkowych. Truskawki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie także dzięki bogactwu mikroelementów takich jak wapń i fosfor, które wzmacniają kości oraz szkliwo. Jeśli chcesz oczyścić lub odkwasić swój organizm to koniecznie wprowadź do swojej diety te znakomite owoce. Osoby cierpiące na anemie lub wyjątkowo osłabione, także powinny sięgać po truskawki. Zawarte w nich żelazo pozytywnie wpłynie na odporność i samopoczucie. Możemy je jeść prosto z krzaczka, albo przyrządzić z ich pomocą wyjątkowe desery oraz ciasta.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)