Korzyści płynące z jedzenia miodu

Miód jest jednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. Pomaga on znacznie poprawić stan naszego zdrowia, a jednocześnie leczy wiele chorób, przynajmniej w początkowym ich stadium. Miód jest uznawany za remedium na przeziębienie, trądzik, choroby serca, skurcze mięśni. Mimo ze słodki i bogaty w węglowodany, poprawia przemianę materii i sprzyja odchudzaniu. Jest zalecany sportowcom, osobom, które dużo się uczą i pracują umysłowo, a także ludziom chorym na anemię. Miód zawiera sporo węglowodanów, które dodają nam energii, ponadto białko, liczne witaminy i minerały. Warto nie tylko spożywać miód, ale też robić z niego maseczki na twarz i całe ciało. Pomagają one znacznie poprawić wygląd skóry, pozbyć się trądziku czy suchości skóry. Miód leczy również rany i uczulenia. Warto zatem zawsze mieć go w domu i często używać. Nie należy jednak dodawać go do gorącej herbaty, gdyż wtedy traci swoje cudowne właściwości. Lepiej zmieszać go z letnim czy zimnym napojem, wtedy działa o wiele lepiej.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)