Czym są wody smakowe?

Ostatnimi czasy na popularności zyskały wody smakowe. Nazywane są oranżadą XXI w. Okazuje się, że testy przeprowadzone w niezależnym, niemieckim laboratorium wykazały, że wszelkiego rodzaju wody smakowe maja mało wspólnego z czystą, źródlaną wodą. W ogromne przewadze wody, które oferuje się w sprzedaży to napoje, zawierające konserwanty chemiczne, cukier i sztuczne barwniki. Te składniki są dodawane, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia. Zostało to zalegalizowane, więc nie ma mowy o jakichkolwiek roszczeniach. Musimy jednak pamiętać, że regularne dostarczanie organizmowi konserwantów w pokarmie, bądź napoju jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Znany lekarz, dr Adrian Morris przeprowadził szereg pytań, które dały jednoznaczny wynik. Powiązał spożywanie produktów, o wysokiej zawartości konserwantów z problemami alergologicznymi i nietolerancją na pokarm. Do najniebezpieczniejszych konserwantów zaliczany jest benzoesan sodu, który występuje głownie w sosach, serze i ketchupach. Znajdujemy go również w napojach smakowych. Badania wykazują, że 1,5 litra wody smakowej jest równie kaloryczne, co drożdżówka, bądź pączek. Wynika to z ogromnej ilości cukru, który jest dodawany. Zastanówmy się więc, jak wybrać najzdrowszą dla nas opcję. Dietetycy proponują, aby podczas każdorazowego zakupu zapoznawać się z etykietą. To uchroni nas przed szkodliwymi substancjami.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)