Czym są dodatki do żywności?

Często spotykamy się z dodatkami rozpoczynającymi się na literę E, które widnieją na etykiecie produktów spożywczych. Czym są te dodatki i jak działają na nasze zdrowie? Musimy wiedzieć, że są to składniki chemiczne, które stosuje się w celu poprawy smaku, wyglądu, bądź trwałości. Nie są niczym innym więc niż konserwantami. Sporządzona została długa lista składników E, które zostały dopuszczone do użycia. Ustalił je Komitet Naukowy Technologii Żywności. Wszystkie warunki ich stosowania zostały jasno określone w unijnych dekretach. Ważnym podkreślenia jest, iż lista składników smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi nie została zawarta w całości. Wymienione składniki zostały uznane za bezpieczne. Niestety jednak, jak dowodzą badania naukowe częste ich spożywanie może negatywnie wpływać na zdrowie. Przykładem takiego działania jest wzrost podatności na różnego rodzaju alergie. Na szczęście polskie prawo ma możliwość weryfikowania nakazu dodawania tych związków do produktów żywnościowych. Pamiętajmy, że najlepiej wpływają na nasz organizm produkty nieprzetworzone, w naturalnej postaci, miejmy to na względzie podczas przyrządzania posiłków.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)