Czym jest ziołolecznictwo?

Ostatnimi czasy zapanowała moda na dbanie o zdrowie poprzez aktywny tryb życia i ekologiczną żywność. Całość diety świetnie uzupełniają zioła. Od wieków zajmują ważne miejsce w każdej dziedzinie naszego życia. Używane są w kosmetyce, medycynie i kulinariach. Dodawane do dań, nadają im oryginalnego smaku i aromatu. Jeśli spożywamy je systematycznie, zauważamy, jak regulują prace naszego układu pokarmowego. Dodatkowo uwalniają od uciążliwych dolegliwości. Kolejnym czynnikiem jest ich nieocenione działanie na nasze stany emocjonalne. Pamiętać należy jednak, aby używać je zgodnie z recepturą zielarską. W nadmiarze, bądź źle połączone mogą okazać się bardziej szkodliwe niż pożyteczne. Warto wiedzieć, że Polska jest w czołówce państw europejskich, w produkcji ziół. Nasze zbiory pochodzą zarówno ze środowiska naturalnego, jak i z plantacji. Na ich jakość wpływają warunki uprawy. Dlatego też powinniśmy zachować dużą staranność i solidność. Okazuje się, ze najchętniej spożywamy zioła przyprawowe. Do takich należą: bazylia, lubczyk, kminek, majeranek, oregano i kolendra. Takie połączenie walorów smakowych i dobroczynnego działania jest doceniane przez coraz większą rzesze fanów naturalnego żywienia.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)