Czy produkty zbożowe tuczą

Wiele osób, gdy się odchudzą, rezygnuje z produktów zbożowych, zakładając, ze są tuczące i zawierają wiele węglowodanów. Nie jest to jednak właściwe podejście. Węglowodany są niezbędne naszemu organizmowi, gdyż dostarczają mu energii. Podczas odchudzania nie należy jednak ich całkowicie eliminować z diety, a jedynie dostarczyć w nieco mniejszej ilości. To samo zresztą dotyczy tłuszczu. Produkty zbożowe okazują się korzystne dla organizmu nie tylko ze względu na duża zawartość węglowodanów, ale także błonnika, licznych witamin i minerałów. Zwłaszcza produkty pełnoziarniste są bogate w te substancje, natomiast w białym pieczywie, makaronie czy ryżu jest ich mniej. Odchudzając się zatem warto nie tyle zrezygnować z produktów zbożowych, co jeść tylko te razowe. Należy też spożywać je rano i w południe, natomiast wieczorem postawić na białko. Jeżeli zaś uprawiamy sport, to po treningu zawsze należy zjeść węglowodany, aby uzupełnić straconą energię. Wśród tych węglowodanów mogą się znaleźć potrawy zbożowe.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)