Co spożywać przy diecie lekkostrawnej?

Aby zachować zdrowie i równowagę w organizmie powinniśmy pozbyć się zbędnych kilogramów, które nieraz są kłopotliwym zmartwieniem. Przykładem na szybką utratę wagi jest dieta lekkostrawna, która zalecana jest przez lekarzy również w stanach chorobowych. Stosuje się ją przy problemach z wątrobą, przy kamicy żółciowej, oraz w stanach zapalnych. Często określa się ja jako dietę łatwo strawną. Polega na przyswajaniu pokarmów w ilości i jakości łatwiej do strawienia. Ważnym jest tu zarówno dobór odpowiednich składników, jak i ich ilość i częstotliwość posiłków. Optimum osiągniemy, jeśli uda nam się spożywać posiłki pięć razy dziennie, w stałych porach. Będzie to sprzyjało regulacji metabolizmu. Podczas stosowania diety lekkostrawnej powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych. To odciąża pęcherz żółciowy, którego zadaniem jest magazynowanie żółci, niezbędnej w procesie trawienia. Pamiętajmy także o odpowiednim przygotowaniu produktów. Powinniśmy w miarę możliwości przygotowywać wszystko na parze, lub piec w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Najbardziej wskazane jest spożywanie surowych warzyw i owoców. Zalecanymi produktami są: czerstwe pieczywo, zsiadłe mleko, ryby, oliwa, kawa zbożowa, niesłodzone herbaty i soki owocowe. Unikajmy też mocnych przypraw.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)