Celiakia – najgroźniejsza alergia pokarmowa

Celiakia to bardzo poważna choroba układu pokarmowego, spowodowana reakcją alergiczną organizmu na gluten, element zawarty w zbożach: pszenicy, jęczmieniu i życie. Konsekwencją tej choroby jest zanikanie kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie mikroelementów: to prowadzi do upośledzenia funkcji układu pokarmowego i zatrzymuje proces odżywiania. Nieleczona celiakia prowadzi do wyniszczenia organizmu – pozbawiony kluczowych składników powoli słabnie i zapada na rozmaite choroby, cierpi zwłaszcza na niedokrwistość. Chorzy najlepiej zadbają o zdrowie, eliminując z codziennej diety żywność zawierającą gluten, czyli głównie tę wykonaną z mąki. Podobnie jak w % gdy alergen nie jest dostarczany, choroba nie postępuje. Jej uwarunkowanie jest genetyczne, dlatego warto mieć świadomość, czy jest się w grupie podwyższonego ryzyka. Chory może oczywiście normalnie funkcjonować, o ile ściśle przestrzega bezglutenowej diety i dostarcza organizmowi błonnika, witamin i innych kluczowych mikroelementów.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszystkie prawa zastrzeżone (C)