Zalety jedzenia ziemniaków | Medycyna

Zalety jedzenia ziemniaków

Odkąd zagościły w polskiej kuchni, a było to już w XVI wieku, stały się podstawą codziennej diety – trudno wyobrazić sobie danie obiadowe pozbawione w jakiś sposób przyrządzonych ziemniaków. Sam nawyk żywieniowy jest jak najbardziej trafny, ponieważ warzywa te są bogate w szereg cennych mikroelementów, białka i łatwo przyswajalnej skrobi: każdy posiłek z ziemniaków to okazja do uzupełnienia ewentualnych niedoborów i zadbania o zdrowie. To, jak zdrowy będzie cały posiłek, zależy od sposobu przyrządzenia ziemniaków, najwięcej składników zachowają te gotowane ze skórką. Co więcej, lecznicze właściwości wykazuje także otrzymany wówczas wywar: ma moc rozpuszczania kamieni nerkowych i żółciowych. Natomiast sok wyciśnięty z surowych ziemniaków może leczyć wrzody żołądka. Najlepsze są oczywiście młode ziemniaki, zwłaszcza żółte – zawierają dużą dawkę witaminy C i beta karotenu. Są poza tym bardzo dobrze tolerowane przez układ pokarmowy, także ten bardzo wrażliwy, właściwy małym dzieciom i osobom przewlekle chorym.

Witaj! Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednym z Warszawskich szpitali. Bloga prowadzę, aby dzielić się z Wami ciekawostkami ze świata medycyny. Zapraszam do czytania moich wpisów!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: