//////

internetowy sklep stomatologiczny

Jak wygląda mechanizm powstawania próchnicy? Warto w tym miejscu wiedzieć, że każdy internetowy sklep stomatologiczny zapewnia wszystko, co potrzebne do zapobiegania próchnicy. Drobnoustroje płytki nazębnej wytwarzają kwasy z węglowodanów, które spożywamy. Należy pamiętać, że kwasy będą wytwarzane gdy stale będą dostarczane cukry. Bakterie zużywają cukry proste pochodzenia pokarmowego, jeżeli ich zabraknie będą rozkładały węglowodany pochodzenia ślinowego. Synteza wielocukrów w płytce przebiega wewnątrz komórek bakteryjnych w zależności od dostarczania małocukrów. Wielocukry stanowią rezerwę substratu i energii dla bakterii kwasotwórczych. W skrócie: spożywając węglowodany, dostarczamy wielcukry bakteriom, które znajdują się w płytce bakteryjnej. Bakterie te, mają zdolność do magazynowania nadmiaru tych wielocukrów i w przerwie od dostarczania węglowodanów, rozkładają wielocukry na cukry proste i tworzą kwasy, a te obniżają pH środowiska. Nie każda próchnica jest taka sama. Próchnicę można podzielić w zależności od różnych kryteriów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *